marți, 20 noiembrie 2018

De ce este important fluxul de numerar ( cash flow )


Fara numerar, o afacere nu poate functiona. Angajatii parasesc firma  iar furnizorii opresc livrarile.Pot exista situatii in care o afacere inregistreaza profit in balanta si cu toate acestea pierde bani.

O situatie a  fluxului de numerar va spune de unde au venit banii. O situatie a  profitului si pierderii nu spune nimic despre platile principale catre banci, asociati, furnizori etc. Se pot obtine profituri destul de bune, dar suma de bani pe care trebuie sa o platiti  in fiecare luna ar putea sa va scoata de pe piata.

Fluxurile de numerar va spun unde ati cheltuit banii. Daca ati crescut inventarul pe care o platiti in numerar. Daca ati acordat mai mult credit clientilor  in numerar. Daca ati cumparat o multime de echipamente de lucru in numerar. Toate cele trei probleme trebuie sa fie cuprinse in analiza fluxului de numerar

O situatie a fluxurilor de numerar va poate ajuta sa va concentrati asupra crearii unui plus de numerar. Profitul este important. Profiturile sunt unul dintre lucrurile care ajuta la crearea de numerar.

Exista insa si alte metode prin care puteti face rost de numerar in casa sau in banca. Puteti plati mai putin pentru echipamentele de lucru de care aveti nevoie. Puteti colecta creantele de la clientii dvs. mai repede. Utilizati stocul de marfa mai eficient. Concentrarea doar pe  de profit si pierdere face dificila concentrarea asupra numerarului.

Rapoartele fluxurilor de numerar ofera adesea indicatori de performanta cheie (KPI) mai bune decat declaratiile de profit si pierderi.

Fluxurile de numerar ajuta la luarea deciziilor de finantare. Cumpararea echipamentului de lucru foloseste numerar. Cresterea capacitatii de productie in compania dvs. utilizeaza numerar. Majorarea stocului de marfa foloseste numerar. Recrutarea de clienti utilizeaza numerar.

Intrebarea cand ne dezvoltam compania nu este daca vom folosi numerar ci, cum vom finanta cresterea noastra. Uneori, veti folosi doar excedentul de numerar furnizat din profit. Uneori va trebui sa imprumutati bani de la banca. Uneori va trebui sa aduceti un surplus de capital din exterior.

Intelegerea fluxului de numerar si modul in care veti putea utiliza mai multe  fonduri atunci cand aveti nevoie de ele sunt parti esentiale ale unei companii de succes si va va permite sa luati decizii mai bune in afacerea dvs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Inovatia este remediul plictiselii

Dupa umila mea parere cel mai mare dusman al unui administrator de afacere este rutina de fiecare zi. Nu exista o reteta sigura de ...