Va oferim garantia calitatii pentru serviciile oferite:
RESTITUIREA BANILOR
in primele 2 luni, daca sunteti nemultumit.Preluam documentele. Preluam actele contabile de la sediul dumneavoastra, le prelucram si le inapoiem odata cu toate declaratiile fiscale depuse si situatia contabila completa.

Blog dedicat informarii clientilor Velcont.Surse principale: www.avocatnet.ro , www.contabilul.manager.ro , www.fiscalitate.ro , www.portalcontabilitate.ro , www.cabinetexpert.ro , www.anaf.ro ,presa de specialitate diverse surse din televiziune si presa scrisa.Blogul este administrat de Velcont Expertiza Contabila. O firma de prestari servicii contabile.

Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 iunie 2016

Foile de parcurs sunt obligatorii, doar dacă societatea deduce 100% din cheltuielile auto și TVA

Companiile care optează pentru deducerea integrală a cheltuielilor și a TVA-ului pentru achizițiile și cheltuielile aferente vehiculelor trebuie să justifice folosirea exclusivă în interesul activității economice a vehiculelor, prin întocmirea foilor de parcurs.
Foaia de parcurs trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii:
 • categoria de vehicul utilizat;
 • scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi;
 • norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
În scopul activității sunt cuprinse următoarele, fără a se limita la ele:
 • deplasări în ţară sau în străinătate la clienţi/furnizori, pentru prospectarea pieţei;
 • deplasări la locaţii unde se află puncte de lucru;
 • deplasări la bancă, la vamă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale.
Cheltuielile cărora li se aplică această regulă sunt cheltuieli direct atribuibile vehiculelor:
 • impozite locale;
 • RCA;
 • reparații;
 • asigurări;
 • chirii aferente leasingului operațional.
Cheltuielile cu amortizările nu intră sub incidența acestei reguli.

Baza legală: art 25 alin 3 lit l; art 25 alin 3 lit l norme metodologice pct 16; art 298 norme metodologice pct 68

Pentru autoturismele cărora li se deduc doar 50% din cheltuielile și TVA-ul aferente, nu trebuie întocmite foile de parcurs.
Regula generală este ca valoarea cheltuielilor auto și TVA-ul aferent sunt deductibile 50%, dacă vehiculele sunt folosite și în scop personal.
Întâi se aplică limitarea de 50% pentru TVA; partea de 50% de TVA nedeductibilă intră la calculul limitării deductibilităţii pentru cheltuieli.
Se limitează și deducerea TVA-ului aferent achizițiilor interne, achiziții intracomunitare, importuri.
Regula limitării cu 50% nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depășește 3.500 kg sau mai mult de nouă scaune, inclusiv cel al șoferului.
Bază legală: art 298, art 298 norme metodologice pct 68

Pentru companiile care deduc în totalitate cheltuielile și TVA –ul aferent utilizării autoturismului, în cazul angajaților care conduc mașini de la firmă și le folosesc  în scop personal , cheltuielile aferente acestor deplasări se consideră venit impozabil și se plătesc impozitul pe venit și contribuțiile salariale. La calculul impozitării se iau în calcul toate cheltuielile aferente autoturismului (prorata aferentă amortizării, asigurării, combustibil etc). Sunt exceptate de la impozitare deplasările de la domiciliu  la locul de muncă.
Baza legală: art 76 alin 4 lit a,lit t, art 142 lit s Codul Fiscal.

sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_43457/Ma%C8%99ina-pe-firm%C4%83-folosit%C4%83-in-scop-personal-de-angaja%C8%9Bi-ce-impozite-se-pl%C4%83tesc.html
sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_43441/Ma%C8%99in%C4%83-pe-firm%C4%83-Cand-trebuie-s%C4%83-prezin%C8%9Bi-Fiscului-foile-de-parcurs.html

Construiti bugetul familiei asemenea unei afaceri

Cand un client de al meu din motive personale a fost nevoit sa se implice mai mult in viata de familie a parintilor si-a rugat parintii sa...