Va oferim garantia calitatii pentru serviciile oferite:
RESTITUIREA BANILOR
in primele 2 luni, daca sunteti nemultumit.Preluam documentele. Preluam actele contabile de la sediul dumneavoastra, le prelucram si le inapoiem odata cu toate declaratiile fiscale depuse si situatia contabila completa.

Blog dedicat informarii clientilor Velcont.Surse principale: www.avocatnet.ro , www.contabilul.manager.ro , www.fiscalitate.ro , www.portalcontabilitate.ro , www.cabinetexpert.ro , www.anaf.ro ,presa de specialitate diverse surse din televiziune si presa scrisa.Blogul este administrat de Velcont Expertiza Contabila. O firma de prestari servicii contabile.

Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 iunie 2016

Erori fiscale în privința plății diurnelor:

 • Neimpozitarea sumelor care depășesc plafonul;
 • Acordarea diurnei, dar și decontarea transportului și meselor din timpul delegației;
 • Se consideră eronat existența plafonului pentru plățile prin casierie în cazul avansului pentru deplasări;
 • Inexistența in companie a unei  proceduri interne privind decontarea avansurilor poate genera sume de bani importante care nu mai pot fi recuperate;
 • Delegarea pe o perioadă mai mare de 120 de zile în 12 luni.

Când se poate acorda diurnă?

Diurna se acordă doar dacă angajații/administratorii  sunt delegați într-o localitate care se află la o distanță mai mare de 5 km față de localitatea unde are locul permanent de muncă. Perioada delegării trebuie să fie de cel puțin 12 ore.
Conform Codului Muncii, un angajat nu poate fi delegat pe o perioadă mai mare de 60 de zile de-a lungul a 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.

Care este valoarea diurnei care se poate acorda?

Nu există din punct de vedere legal un prag valoric pentru diurnă.
Contravaloarea diurnei trebuie stipulată în contractul colectiv de muncă sau într-un act adițional din contractul individual de muncă.
Tratamentul fiscal este determinat de pragul valoric de 42,5 lei (de 2,5 ori valoarea pentru instituțiile publice -  17 lei/ zi):
 • Dacă diurna acordată este mai mică de 42,5 lei/zi , atunci cheltuiala este integral deductibilă.
 • Dacă diurna acordată este mai mare  42,5 lei /zidiferența de valoare față de 42,5 lei se impozitează la nivelul angajatului. Calculul impozitului se face prin regula sutei mărite, la aceasta sumă se calculează toate contribuțiile salariale:
  • impozit pe venit,
  • CASS angajat și angajator,
  • CAS angajat și angajator.
Potrivit HG nr. 23/2015, nu se vor acorda tichete de masă pentru perioada în care salariatul se află în delegație/detașare și primește indemnizație zilnică de delegare (diurnă).
Diurna nu se justifică de către angajat, aceasta fiind folosită pentru hrană și transport în localitatea respectivă.

Cum se trimit banii către angajat?

Banii se pot trimite angajatului prin: 
 • virament bancar sau
 • prin ridicarea de numerar din casierie (în acest caz, trebuie întocmită „Dispoziția de plată” cod 14-4-4).

Există plafon pentru plățile prin casierie?

Nu există limită de sumă pentru elibererare de numerar din casierie, în scopul deplasărilor.

Cum se reglează sumele primite de angajat?

În cazul în care angajatul a primit o sumă de bani mai mare decât suma justificată prin documente, acesta va restitui suma către casierie, care va emite chitanță.
Dacă angajatul a cheltuit în deplasare o sumă de bani mai mare decât cea primită, diferența se va restitui de către casierie care va emite o dispoziție de plată.

Se pot deconta cheltuieli cu masa și transportul în localitate, dacă s-a acordat diurnă?

Compania care acordă diurne salariaților săi nu trebuie să mai înregistreze cheltuieli cu transportul din localitatea unde a fost delegat salariatul și nici cheltuielile cu masa angajatului.
Se pot deconta cheltuielile cu mesele de protocol, doar dacă la aceste întâlniri au participat parteneri ai companiei (clienți/furnizori).

Ce se întâmplă dacă sunt angajați delegați mai mult de 120 de zile, de-a lungul a 12 luni?

Dacă un angajat este delegat pe o periodă de timp mai mare de 120 de zile, diurna primită în perioada de timp ce depășește 120 de zile va fi considerată de către ANAF ca plata salarială și va fi impozitată ca atare.
Atenție! Nu uitați că și documentațiile necesare în cazul deplasărilor comportă riscuri fiscale, în contextul în care lipsa unor acte îi poate determina pe inspectorii ANAF să reclasifice anumite cheltuieli cu deplasările ca nedeductibile.

sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_43415/Plata-diurnelor-la-ce-trebuie-s%C4%83-fii-atent-ca-s%C4%83-nu-ai-probleme-cu-Fiscul.html

Construiti bugetul familiei asemenea unei afaceri

Cand un client de al meu din motive personale a fost nevoit sa se implice mai mult in viata de familie a parintilor si-a rugat parintii sa...