Va oferim garantia calitatii pentru serviciile oferite:
RESTITUIREA BANILOR
in primele 2 luni, daca sunteti nemultumit.Preluam documentele. Preluam actele contabile de la sediul dumneavoastra, le prelucram si le inapoiem odata cu toate declaratiile fiscale depuse si situatia contabila completa.

Blog dedicat informarii clientilor Velcont.Surse principale: www.avocatnet.ro , www.contabilul.manager.ro , www.fiscalitate.ro , www.portalcontabilitate.ro , www.cabinetexpert.ro , www.anaf.ro ,presa de specialitate diverse surse din televiziune si presa scrisa.Blogul este administrat de Velcont Expertiza Contabila. O firma de prestari servicii contabile.

Faceți căutări pe acest blog

marți, 2 iunie 2015

Coeficienții pentru indexare salariu minim 2015În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1.

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2015, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 975 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 5,781 lei/oră.
(2) Începând cu data de 1 iulie 2015, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 6,225 lei/oră.
Odata cu modificarile survenite asupra Codului fiscal de la 1 ianuarie, multi angajatori nu stiu cum sa procedeze in privinta coeficientilor de salarizare.

Situatii problematice au survenit in privinta importantei coeficientilor de ierarhizare de la 1 ianuarie 2012 in vederea stabilirii salariului. De exemplu, un angajator se poate confrunta cu urmoatarea situatie: angajeaza un salariat cu studii superioare in luna decembrie 2011. Cum va calcula pentru anul 2012 salariul de incadrare? Exista diferente intre decembrie 2011 si anul 2012 in ceea ce priveste coeficientii de ierarhizare?

Specialistii ofera solutii acestei situatii:

Angajatorii au obligatia, conform (art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat), sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg:
  • din lege,
  • din contractul colectiv de munca aplicabil si
  • din contractele individuale de munca.
Acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie
  • pentru drepturile care izvorasc din dispozitii legale,
  • pentru drepturile care izvorasc din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.
Conform legii, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.

Unele dispozitii cuprinse in contractele colective de munca au obligatia de a determina angajatorii ca la stabilirea salariilor angajatilor sa respecte unii coeficienti minimi de ierarhizare.

De exemplu, CCMUN pe anii 2007-2010 prevedea astfel de coeficienti minimi, a caror respectare era obligatorie pentru stabilirea salariilor. Dupa modelul CCMUN, multe contracte colective la nivel de ramura au utilizat unii coeficienti minimi obligatorii pentru a stabili salariile angajatilor de la nivelul unitatilor carora li se aplica dispozitiile respectivelor contracte.

Astfel, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea coeficientilor minimi de ierarhizare, ci una conventionala, generata de contractele colective de munca.

Obligativitatea efectelor contractelor colective de munca incheiate la nivelurile stabilite de Legea nr. 130/1996, in prezent abrogata, este expres prevazuta de art. II alin. (2) din Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, potrivit careia contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.
Aceasta este o consecinta a ultraactivitatii legii civile vechi, potrivit careia legea veche isi produce efectele un timp oarecare.

Prin urmare, chiar daca a intrat in vigoare Legea nr. 62/2011, iar Legea nr. 130/1996 a fost abrogata, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a Legii 40/2011 isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

Atentie! In baza acestor dispozitii legale contractele incheiate la nivel de ramuri de activitate vor produce efecte fata de destinatarii acestora pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

In concluzie, daca in decembrie exista un contract colectiv la nivel de ramura din care face parte angajatorul, in derulare, in conformitate cu specificatiile anterioare, el va genera consecinte pentru acordarea drepturilor mentionate pentru salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din ramura.
Nu exista coeficienti de salarizare care sa se aplice la nivel national. Singurii coeficienti de salarizare care pot exista sunt cei prevazuti in contractele colective de munca semnate la nivel de unitati, grupuri de unitati sau sectoare de activitate.
sursa:http://www.myjob.ro/legislatia-muncii/coeficientii-de-ierarhizare-aplicabili-salariatilor-cu-studii-superioare-in-anul-2012.html
sursa:http://www.cabinetexpert.ro/2015-01-09/important-coeficientii-pentru-indexare-salariu-minim-2015-nu-se-mai-aplica-studii-superioare-etc.html

"Daca-ti place ceea ce faci, nu vei munci nici o singura zi din viata ta"...nu prea cred.

       Eu sunt contabil de meserie de cand am terminat facultatea in 1997 si dupa atatea ani sunt momente cand nu-mi gasesc fericirea in m...