Va oferim garantia calitatii pentru serviciile oferite:
RESTITUIREA BANILOR
in primele 2 luni, daca sunteti nemultumit.Preluam documentele. Preluam actele contabile de la sediul dumneavoastra, le prelucram si le inapoiem odata cu toate declaratiile fiscale depuse si situatia contabila completa.

Blog dedicat informarii clientilor Velcont.Surse principale: www.avocatnet.ro , www.contabilul.manager.ro , www.fiscalitate.ro , www.portalcontabilitate.ro , www.cabinetexpert.ro , www.anaf.ro ,presa de specialitate diverse surse din televiziune si presa scrisa.Blogul este administrat de Velcont Expertiza Contabila. O firma de prestari servicii contabile.

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 ianuarie 2015

Sponsorizare vs. mecenat vs. donatie din punct de vedere fiscal

Sunt deductibile din impozitul pe profit  doar cheltuielile de sponsorizare si mecenat.
  • In ceea ce privește impozitul pe profit:
Persoanele juridice pot direcționa minim 3 la mie din cifra de afaceri dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Conform Codului Fiscal Art.21, alin.4, lit. p, cheltuiala este nedeductibila fiscal dar se poate scădea din impozitul pe profit in limita minima din cele doua condiții amintie mai sus. Se poate dona cat ii permite trezoreria dar deductibil fiscal va fi limita minima a celor doua condiții.
Pentru a putea deduce fiscal o suma din impozitul pe profit datorat:
-cheltuiala se reportează in următorii 7 ani începând cu 1 ianuarie 2014;
-trebuie sa fie incheiat un contract de sponsorizare pentru persoane juridice sau unul de mecenat pentru persoane fizice. Ambele contracte se incheie in forma scrisa, cel  de mecenat trebuie autentificat la notar.
  • In ceea ce priveste TVA-ul:
Pentru donatiile in bunuri si nu in bani apare obligatia colectarii TVA a celui care realizeaza (face) donatia.
Exista un plafon neimpozabil, (Art. 128, alin. 8, lit. f) 3 la mie din cifra de afaceri din punct de vedere al TVA-ului. Concret este vorba de sumele din Jurnalele de vanzari sau Decontul de TVA pe partea de TVA colectata Rd.17 minus Rd.5, generate pentru intreg anul fiscal. Pentru diferenta se va colecta TVA si se va include in Decontul de TVA depus pentru ultima perioada fiscala luna sau trimestru, din an.
Daca firma este platitoare de impozit pe venit, fiscal nu se deduce nimic din impozitul pe venit datorat

Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad veniturile expres prevazute la art. 112 indice 7. Cota de impozit care se aplica asupra veniturilor realizate, altele decat cele expres exceptate, este de 3%.

In cazul in care societatea este platitoare de impozit pe venit nu are limitate cheltuielile cu sponsorizarea, daca acestea sunt efectuate potrivit reglementarilor legii sponsorizarii si daca nu realizeaza venituri in domeniul consultantei si managementului.

In cazul societatilor comerciale platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, la stabilirea bazei impozabile asupra careia se aplica cota de 3%  nu se iau in considerare cheltuielile efectuate. In cazul acestora nu se aplica regulile de deductibilitate prevazute in Titlul II din Codul fiscal – „Impozitul pe profit.Construiti bugetul familiei asemenea unei afaceri

Cand un client de al meu din motive personale a fost nevoit sa se implice mai mult in viata de familie a parintilor si-a rugat parintii sa...