Va oferim garantia calitatii pentru serviciile oferite:
RESTITUIREA BANILOR
in primele 2 luni, daca sunteti nemultumit.Preluam documentele. Preluam actele contabile de la sediul dumneavoastra, le prelucram si le inapoiem odata cu toate declaratiile fiscale depuse si situatia contabila completa.

Blog dedicat informarii clientilor Velcont.Surse principale: www.avocatnet.ro , www.contabilul.manager.ro , www.fiscalitate.ro , www.portalcontabilitate.ro , www.cabinetexpert.ro , www.anaf.ro ,presa de specialitate diverse surse din televiziune si presa scrisa.Blogul este administrat de Velcont Expertiza Contabila. O firma de prestari servicii contabile.

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Optiunea pentru a nu mai aplica sistemul TVA la incasare

Contribuabilii pot opta pentru a nu mai aplica sistemul TVA la incasare oricand in cursul anului 2014 prin depunerea unei notificari la Fisc pentru a fi radiati din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. In aceasta situatie, organele fiscal vor opera radierea din Registru incepand cu data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea. Evident, pana la operarea modificarilor si radierea propriu-zisa, contrbuabilii vor continua sa aplice sistemul de TVA la incasare.

Atentie! Noile reguli fiscale mai stabilesc ca cei care se inregistreaza ca platitori de TVA  in cursul anului 2014 si opteaza pentru a aplica TVA la incasare sunt obligati sa aplice acest sistem cel putin pana la finalul anului 2014. Singura exceptie se face doar pentru contribuabilii care depasesc plafonul de 500.000 de euro in cursul acestui an, acestia fiind obligati sa treaca la regimul normal de colectare si deducere a taxei pe valoarea adaugata chiar in timpul anului.

Atat in cazul contribuabililor care vor continua sa aplice sistemul TVA la incasare, cat si in ceea ce-i priveste pe cei care vor iesi din acest sistem, pentru operatiunile al caror fapt generator de taxa a intervenit pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum ºi pentru facturile emise înainte de aceasta data, în situaþia în care cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturii sau de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii este ulterioara datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data încasarii totale sau parþiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate

Notificarea privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului T.V.A. la încasare, formular 097.Se depune de către persoanele impozabile înregistrate conform art.153 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare pentru notificarea organelor fiscale cu privire la aplicarea sistemului T.V.A. la încasare sau cu privire la încetarea aplicării acestui sistem în condiţiile prevăzute la art.134 indice 2 şi art.156 indice 3 alin.(11) ;I alin.(12). 

Reglementare: O.P.A.N.A.F. nr.3.884/2013. 
formularul 097, care a fost modificat de Fisc prin Ordinul nr. 3884/3013 pentru a permite optiunea. Pana acum notificarea putea fi depusa pentru a renunta la sistemul de TVA la incasare numai de catre contribuabilii care nu mai indeplineau conditiile de eligibilitate. Prin modificarile operate de ANAF,  in notificare a fost inclus un nou camp care permite renuntarea la sistem prin optiune, chiar daca contribuabilul indeplineste conditiile de eligibilitate:

Noul model al notificarii 097 a fost publicat de Fisc pe pagina sa de internet, iar ordinul care il aproba - Ordinul ANAF nr. 3884/3013 -  a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 10 din 8 ianuarie.
Totusi,  depunerea notificarii nu inseamna ca firmele vor putea renunuta la sistem imediat.
Conform Codului fiscal, sistemul de TVA la incasare nu se va mai aplica incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care s-a depus notificarea.
Practic, daca depuneti notificarea in luna ianuarie, nu veti mai aplica TVA la incasare de la:
  • 1 februarie – daca platiti si declarati TVA lunar (aveti ca perioada fiscala luna calendaristica)
  • 1 aprilie – daca platiti si declarati TVA trimestrial (aveti ca perioada fiscala trimestrul)
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_35235/De-la-1-ianuarie-poti-aplica-TVA-la-incasare-numai-daca-vrei-Sistemul-a-devenit-optional-din-acest-an.html
https://static.anaf.ro/static/3/Galati/2014.09.08_01_informare_Presa_Braila.pdf
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_35736/Cum-renunti-la-sistemul-de-TVA-la-incasare-Descarca-de-aici-formularul-pe-care-trebuie-sa-il-depui-la-Fisc.html

Ai nevoie de documente HR? Află unde le găsești

Nu o dată, mi s-a întâmplat să am nevoie rapid de un model de cerere de concediu pentru evenimente deosebite în familie sau de un model de a...