miercuri, 4 septembrie 2013

Impozitul de 3% avantaje şi dezavantaje

Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, obligatoriu de la inceputul acestui an, ar putea fi scazut la 1,5% dar aceasta masura nu mai este inclusa in pachetul de masuri economice de tip strategic adoptat de reprezentantii puterii  

Plafonul veniturilor pentru microintreprinderi a fost redus in acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest prag platesc un impozit de 3% pe veniturile realizate incepand cu 1 februarie 2013.
Guvernul a estimat ca impozitele colectate astfel de la microintreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei in acest an.
Cu toate acestea s-au incasat sume foarte mici din impozitul pe microintreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc .De asemenea, ponderea firmelor mici in totalul insolventelor a urcat de la 78% in 2010 la 85% in 2013.


Avantaje şi dezavantaje Având în vedere greutăţile cu care se confruntă majoritatea fermierilor mici şi mijlocii, impozitarea veniturilor obţinute cu 3%, reprezintă un dezavantaj în cazul în care societatea se află în poziţie de pierdere fiscală.Avantajate sunt societăţile cu o marjă mare de profitabilitate şi cheltuieli reduse, aşa cum se poate observa din exemplul practic de mai jos – cazul 1. Printre acestea se numără societăţile din domeniul serviciilor, comerţ.Fermierii sau societăţile producătoare de carne, mici şi mijlocii se încadrează la polul opus. Cheltuielile ridicate, profiturile scăzute sau pierderile obţinute sunt premize avantajoase pentru aplicarea sistemului de impozitare al profiturilor. Introducerea obligativităţii sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, va conduce la impozitarea acestor societăţi indiferent dacă acestea se află într-o poziţie de profit sau pierdere. Pentru a ilustra  numeric situaţia societăţilor avantajate şi dezavantajate potrivit celor menţionate mai sus, vă supunem atenţiei un exemplu practic.
Exemplu practic:
Caz 1
Caz 2
Caz 3
Venituri
100,000
100,000
100,000
Cheltuieli
5,000
90,000
120,000
Rezultat impozabil
95,000
10,000
(20,000)
Impozit pe profit (16%)
15,200
1,600
 -
Impozit pe venituri microîntreprinderi (3%)
3,000
3,000
3,000
Regimul de impozitare cel mai avantajos pentru contribuabil
Micro
Impozit pe profit
Impozit pe profit
Pe de altă parte, unul din aspectele pozitive îl constituie posibilitatea utilizării pierderilor fiscale anterioare aplicării impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în momentul trecerii la impozitarea profiturilor. Dezavantajate sunt societăţile nou înfiinţate care nu realizează profit, dar realizează venituri sub limita de 65.000 euro. Acestea nu-şi vor putea recupera pierderea fiscală din anul respectiv, aspect ce reprezintă o discriminare a contribuabililor nou înfiinţaţi faţă de alţi contribuabili.
Introducerea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor poate avea ca avantaj pentru micii fermieri simplificarea calculului de impozit faţă de calculul impozitului pe profit – calcul ce necesită cunoştinţe fiscale şi ce putea duce la anumite interpretări ale legislaţiei fiscale.
La prima vedere, prin introducerea obligaţiei fiscale de declarare şi plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, o parte dintre societăţile mici, în special cele ce nu obţin profit, vor avea de suferit. Cu toate acestea, este de menţionat ca şi aspect pozitiv al acestei modificări legislative simplificarea pregătirii calculelor fiscale şi a verificării acestora în cazul unei inspecţii fiscale.


3 motive pentru care impozitul pe cifra de afaceri este o gafă:
1.Orice afacere este în pierdere la început, când trebuie teoretic să-şi recupereze investiţia. În noile condiţii, nu mai există noţiunea fiscală de cost, deci investiţiile nu mai sunt deductibile, deci pierderea este taxată. 
2. Impozitul pe cifra de afaceri forţează integrarea pe verticală a afacerilor, în scopul optimizării fiscale. Într-un lanţ cu 2-3-5 intermediari, fiecare este forţat să adauge cei 3% la preţ, produsul final ajungând necompetitiv. Motiv pentru care, va avea de câştigat cel care integrează toate etapele de producţie şi vânzare
3. Odată cu TVA – care e de altfel o taxă pe cifra de afaceri mai sofisticată – UE a introdus o discretă interdicţie împotriva altor impozite pe cifra de afaceri (77/388/CEE). Raţiunea comunitară e că o astfel de taxă, nefiind deductibilă, împiedică libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor. Poate că primele două îi lasă reci pe jăpcari, dar cu asta chiar au comis-o!

Premierul Victor Ponta i-a cerut  ministrului Turismului si IMM-urilor, Maria Grapini, sa inceapa discutiile cu mediile de afaceri despre  proiectul privind impozitul forfetar . Impozitul forfetar va fi cu totul diferit de ceea ce era pe vremea domnului Pogea. Se va aplica in anumite sectoare de activitate, iar discutiile cu mediul de afaceri au inceput deja."
In forma preconizata, forfetarul ar urma sa tinteasca evaziunea fiscala din turism, dar nu exista un studiu de impact care sa arate cati bani ar aduce la buget un asemenea impozit si care ar fi consecintele in planul mediului de afaceri.

Impozitul forfetar va fi stabilit ca o suma fixa, in functie de anumiti indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmand ca firmele sa plateasca mai putin decat daca ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit, a declarat ministrul pentru IMM-uri si turism, Maria Grapini, citata de Mediafax. Ea a dat ca exemplu hotelurile de la mare si de la munte, unde este luata in calcul sezonalitatea pentru stabilirea sumei de plata. Grapini a mentionat ca la aceste servicii pentru populatie evaziunea este foarte mare, in 2011 incasandu-se impozit de la toate hotelurile si pensiunile din Romania mai putin decat la reparatii auto.


surse:


Contabilitate personalitzată pentru fiecare client

     Aspiraţia  mea este ca fiecare client de al nostru să primeasca toate informatiile necesare pentru a lua deciziile corecte in manag...